דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


פנטיום, דותן, סנטרינו סונומה...מדריך לקורא המבולבל 

מאת    [ 14/11/2005 ]

מילים במאמר: 907   [ נצפה 6401 פעמים ]

אז מה זה סנטרינו?
הכי פשוט לומר מה זה לא סנטרינו: זה לא רכיב ממשי! אין רכיב במחשב שקוראים לו סנטרינו, זה לא המעבד (כמו שרבים חושבים), לא לוח האם (עוד טעות נפוצה) ולא שום דבר אחר. אז מה זה בכל זאת? בבסיסו של דבר, סנטרינו זו יוזמה שיווקית, מותג, של אינטל המעיד על הימצאותו של צירוף כלשהו של מעבד, לוח-אם וכרטיס רשת אלחוטי במחשב, כולם מתוצרת אינטל. אבל זוהי אמירה פשטנית במקצת. אינטל השקיעה מאמצי פיתוח רבים ברכיבים, אשר צירופם יחד תחת קורת מקלדת אחת, ייתן ביצועים התואמים לאלו המצויים במערכות שולחניות, אך בה בעת יהיה חסכוני בצריכת החשמל ובכך יתאים לסביבת מחשוב ניידת (או במילים פשוטות: למחשב נייד...). במרץ 2003 השיקה אינטל את צירוף הרכיבים הללו, תחת השם סנטרינו. אינטל השקיעה סכום עתק של 300 מיליון דולר בפרסום של הסנטרינו ובכך יצרה בלבול הנמשך עד היום. רבים חושבים שהשם סנטרינו מתייחס למעבד הפנטיום M שמותקן במחשבים, ואחרים חושבים שמדובר בלוח-אם או שהשם מתייחס לחיבור האלחוטי במחשבים ניידים, אז למען הסר ספק (ובפעם האחרונה...):

כרטיס רשת + מעבד + לוח-אם (כולם של אינטל...) = סנטרינו

מי זה כרמל?
כמובן שככל שהזמן עובר, אינטל מעדכנים את הרכיבים המהווים את פלטפורמת הסנטרינו, כאשר לכל דור ודור יש שם משלו. הדור הראשון של הסנטרינו שהוצג, כאמור, במרץ 2003 נקרא כרמל. הכרמל מורכב ממעבד פנטיום M, לוח אם מסדרת 855 של אינטל וכרטיס רשת אלחוטי שענה לשם Intel/PRO Wireless 2100 ותמך בתקן האלחוטי B, או כרטיס דואלי, ה-a2100, שתמך בתקנים A ו-B. בהתחלה, היו שהאשימו את אינטל ב"צעידה לאחור" משום שכבר אז היו יצרנים אחרים של חומרה שסיפקו כרטיסי רשת מתקדמים יותר (בתקן G, בעוד שהכרטיס של אינטל תמך בתקן B, האיטי יותר, בלבד). אינטל מצידה טענה (כנראה בצדק) שתקן G עדיין לא אושר סופית, ולכן היא נמנעת מלהתקינו. לראיה - משאושר התקן בתחילת 2004, הוציאה אינטל כרטיס חדש (אשר תומך בשני התקנים B ו-G): ה-2200.
למרות ביקורות שונות שהושמעו בהתחלה, הרבה יצרנים (ובפרט היצרנים הגדולים: Dell, Toshiba, HP, IBM ועוד) אימצו בחום את הפלטפורמה החדשה, אשר הציעה ביצועים דומים למערכות שהתבססו על המעבד פנטיום M-4, אך סיפקה זמן פעולה ממושך בהרבה הודות לצריכת זרם נמוכה משמעותית. בנוסף, יכלו היצרנים לפתח מחשבים דקים וקלים בהרבה הודות לאינטגרציה הטובה בין הרכיבים ופליטת החום הנמוכה שלהם, שאיפשרה שימוש במאוורים קטנים וחלשים יותר ומארזים קטנים יותר.

עכשיו זה סונומה!
בינואר 2005 השיקה אינטל את הדור השני של הפלטפורמה הניידת שלה תחת השם סונומה. החידוש העיקרי בסונומה, הוא לוח האם ששמו המלא הוא Intel Mobile 915 Express chipset. יחד עם הלוח, עידכנה אינטל את הליבות של מעבדי הפנטיום M דור שני שלה, הידועות בשם דותן, למהירות אפיק גבוהה יותר של 533 MHz בה תומכת הפלטפורמה החדשה.
בחלק האלחוטי של הפלטפורמה, עדיין נמצא כרטיס ה-2200 עליו דובר קודם, ואליו הצטרף כרטיס חדש בעל המספר 2915, אשר תומך בכל שלושת התקנים האלחוטיים, A, B ו-G, המאושרים כיום.

אז מה חדש?
? תמיכה בזכרונות בעלי מהירות אפיק גבוהה יותר של 533 MHz, מה שאומר שמהירות הקריאה והכתיבה תהיה מהירה יותר, ולכן הביצועים טובים יותר
? הזכרונות כעת תומכים בערוץ כפול (Dual-channel), אם יהיו לכם שני רכיבי זכרון ניתן יהיה לכתוב ולקרוא מהם בו זמנית, ובכך להאיץ עוד יותר את הקריאה והכתיבה לזכרון
? תמיכה ב-PCI-Express. זהו תקן חדש לחיבור של רכיבים שונים ללוח האם. באמצעות חיבור זה יכולים ההתקנים להעביר מידע מהר הרבה יותר מאשר בתקן PCI הותיק יותר.
? Intel High-Definition Audio - מאפשר תמיכה ביותר (עד שמונה) ערוצי שמע באיכות גבוהה. המערכת מהווה שיפור משמעותי ביחס לכרטיסי הקול המשולבים מהדור הקודם.
? תמיכה ב-SATA - סוג חדש של חיבור לכוננים קשיחים, שמשנה את האופן בו קוראים וכותבים מידע לכונן הקשיח.

לא כל הנוצץ זהב...
למרות השינויים הרבים והמשמעותיים, לא כולם באים לידי ביטוי במחשבים עצמם. מכיוון שרוב הרכיבים מותאמים אחורנית (כלומר, יכולים לעבוד עם רכיבי הדורות הקודמים) רבים מהיצרנים אינם מנצלים את היכולות החדשות של הפלטפורמה החדשה, אם מטעמי עלות (הרכיבים החדשים יקרים יותר) ואם מטעמי תועלת (אין שיפור משמעותי בביצועים). הנה כמה דוגמאות ליכולות הלא-תמיד-מנוצלות של פלטפורמת הסונומה:

? כוננים קשיחים בחיבור SATA - למרות המהירות העדיפה של ההתקן, צוואר הבקבוק של הביצועים עדיין טמון במהירות הסיבוב הנמוכה יחסית של הכוננים עצמם ולא במהירות העברת המידע לכוננים עצמם. ולכן יצרנים רבים ממשיכים להשתמש בכוננים בעלי החיבור הוותיק יותר שנקרא IDE.
? PCI-Express - אין כמעט התקנים לתקן זה כיום ולכן השימוש בו מועט.
? זכרון במהירות גבוהה - למרות ששימוש בזכרונות מהירים אכן משפרות את ביצועי המערכת, רכיבי הזכרון עצמו יקרים יותר ולכן ישנם יצרנים הממשיכים להשתמש בזכרונות איטיים יותר (333 MHz) במערכות מבוססות סונומה כדי לצמצם בעלויות.
? ניצול הערוץ הכפול של הזכרון מתאפשר רק בשימוש בשני רכיבי זכרון זהים. לרוב המחשבים מגיעים עם רכיב זכרון בודד ולכן רק מי שיבחר לשדרג את המערכת שלו, ולהוסיף לה עוד זכרון, זהה לחלוטין לזה המותקן, יהנה מיכולת זו.

חיסרון נוסף של מערכות הסונומה על פני הכרמל הוא צריכת זרם מוגברת בגלל מהירות האפיק הגבוהה יותר במערכות אלו. פירוש הדבר הוא שהמערכת צורכת יותר זרם ולכן תרוקן לנו את הסוללות מהר יותר.
למרות כל הנאמר לעיל, אין כל ספק כי הסונומה היא הליכה בכיוון הנכון, ומספקת ביצועים משופרים על פני הפלטפורמה הקודמת. ככל שהזמן יעבור, יותר ויותר רכיבים יותאמו למערכת החדשה וינצלו עוד ועוד מהאפשרויות הגלומות בה.

העתיד הוא בנאפה
למרות ששיחררה את הסונומה רק בתחילת 2005, אינטל כבר עובדת במרץ על הפלטפורמה הבאה שמיועדת לשיחרור בתחילת 2006, תחת השם נאפה (NAPA). עיקר החידוש בפלטפורמת הנאפה הוא שימוש במעבדים כפולי ליבה (כמו שני מעבדים על אותה פיסת סיליקון) מהסידרה החדשה של אינטל (שעדיין לא שוחררה) בשם יונה, לוח-אם חדש מסדרת 945, ושימוש בחיבור החדש PCI-Express כדי לחבר את כרטיסי הרשת האלחוטיים של הפלטפורמה. יהיה מעניין...
בעל תואר בהנדסת חשמל במסלול מחשבים ותוכנה מהטכניון בעוונותיו ומהנדס תוכנה במקצועו. בעל אתר המספק סקירות על מגוון מחשבים ניידים הנמכרים בארץ וכתבות מקצועיות בנושאים הקשורים למחשוב נייד. הסקירות כתובות בשפה פשוטה תוך המנעות משימוש יתר במושגים מפוצצים. למתחילים, רוברט מספק גם מילון מונחים המשולב בגוף הכתבות על מנת לחדד את ההבנה בנושא זה. בואו לבקר בזומבי http://www.zombie.co.il



מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב